25 maj 2008

Verkligheten tränger sig på

Jag myser när bensinpriset rakar i höjden utan att miljöpartiet är inblandat överhuvudtaget. Världsmarknadspriset och Alliansen bidrar båda till höjningen. Vem hade kunnat ana det innan valet?


Det är bra att bensinpriset stiger. Det uppmuntrar oss att välja andra bränslen. Det är så ekonomiska styrmedel ska fungera. Samtidigt visar det hur skenheligt det var av Alliansen (mest kd) att lova sänkt bensinskatt i valrörelsen 2006. Och av Fredrik Reinfeldt att meddela att miljöfrågorna låg långt, långt ned på prioriteringslistan. Verkligheten hann snabbt i fatt. I verkligheten är miljöfrågan högprioriterad och bensinpriset högt. Likaså i miljöpartiets politik.

Det enda sättet att rädda vår planet, tycker Joakim Kerpner. Robert Collin är dock arg. Rent av illamående. Hans son har flyttat till Norrlands inland och drabbas nu av de höga priserna. Men vänta nu: Har inte hans son valt helt frivlligt att flytta dit? Och antagligen har han sålt en villa eller lägenhet i Stockholmsområdet för en halv förmögenhet, och betalat en spottstyver för en schysst kåk i Norrland. Mellanskillnaden bör räcka för bensin ett bra tag framöver.


Värre är det förstås för de glesbygdsbor som inte har någon mellanskillnad från en fastighetsaffär att leva på. Men de bor fortfarande billigt. Bo billigt - resa dyrt på landet, eller resa billigt - bo dyrt i stan. Man väljer själv. Det är samma pengar. Och om du frågar mig är den största skillnaden den höga livskvaliteten i att bo på landet med naturen inpå knutarna. Det är inte många i världen som har den lyxen. Jag är villig att betala för den.

Inga kommentarer: