07 juni 2008

Vänsterns förslag om nolltaxa i kollektivtrafiken

De föreslår en "klimattaxa" i kollektivtrafiken som ska vara noll. Som vanligt ett bra miljöförslag utan ekonomiskt ansvarstagande från Vänsterpartiet.

Visst håller jag med om att det behövs satsningar på kollektivtrafik och att det måste bli billigare att åka kollektivt än att åka bil. Men rätt väg är inte nolltaxa. Framförallt för att det inte fungerat så bra där man testat. Kollektivtrafik är ganska dyrt att hålla i gång, och det är rimligt att man betalar lite. Jag tycker man kan jämföra med vården som är väldigt subventionerad, men man betalar ändå lite. På så sätt värdesätter man det mer också, och låter kanske bli att vandalisera bussarna i större utsträckning.

I Niklas Henrikssons och Ann-Catrin Lofvars utmärkta artikel om bensinpriset och kollektivtrafikprisets utveckling föreslår de att man höjer bensinpriset och för över medel till kollektivtrafiken. Bensin har blivit förhållandevis billigare under de senaste 18 åren.

Det är ett bättre förslag som dessutom skulle möjliggöra en finansiering av alla de järnvägsinvesteringar som vårt land är i akut behov av.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Miljöpartiet är ett rätt underligt "miljöparti". När det gäller miljön är det väldiga problem så fort någon föreslår gratis kollektivtrafik. Då är miljön plötsligen för dyr att vara intressant att göra nånting åt. Nej då är det bättre att som politiker skaffa sig ett rent samvete och säga: "jag gör något. bilisterna får stå för hela kakan som den tunga trafiken åstadkommer". För miljöpartiet har alltså miljön ett pris! Det är inte seriöst och befäster min tanke: för miljöpartiet är obegränsad makt det enda som gäller, miljön är underordnad!

Annelie sa...

Vi vill ha makt för att göra något åt bland annat miljön. Det är rimligt att alla partier (och alla människor också) strävar efter makt för att genomföra sin idé om det goda samhället.

Men jag förstår hur du menar. Problemet är att så länge vi lever i det ekonomiska system som vi har för tillfället, MÅSTE hushållning med resurser även inkludera pengar.