16 juni 2008

Problem & Möjligheter

Dokumentären Planeten gick på SVT i går kväll. Filmen finns också som serie på SVT. Det är en påminnelse om att det är ganska bråttom att byta livsstil. Den som inte sett den bör så klart se den. Budskapet innehåller inget nytt, men det går att hela tiden hitta nya exempel - symptom - som visar att något håller på att gå åt h-e.

Det finns de som fortfarande inte tagit till sig problemet. Men jag har faktiskt tröttnat på att prata om problemet och dess olika dimensioner: Hur många grader kommer medeltemperaturen att öka? Hur många arter kommer att utrotas? Hur många miljöflyktingar kommer det att skapas? Hur snabbt kommer det att gå?

Det är betydligt intressantare, och viktigare, att prata om möjligheterna och lösningarna. För ärligt talat så blir vi ju inte ens lyckliga av vår överdådiga konsumtion. Krisen kräver kraftfullt agerande, och jag ser möjligheter till att förvärvsarbeta mindre, tystnad, mer konstnärlig verksamhet, större förståelse mellan människor. Rättvisa, solidaritet, oberoende... Livskvalitet.

Vad gör oss egentligen lyckliga? Kanske finns några svar på Gröna Studenters kurs i lyckoforskning 22-24 juli i Stockholm.

Inga kommentarer: