02 juni 2008

Abortmotståndarna har ännu inte bildat parti

De har faktiskt inte ens ett nätverk ännu, enligt tidningen Riksdag & Departement.

Det är abortmotståndarna inom Kristdemokraterna som har sagt att de vill bilda ett nytt parti, eftersom deras motioner blev nedröstade i förra rikstinget. De hade ett trettiotal inlämnade motioner. Däremot har nätverksbyggandet ett arbetsnamn: "Nätverket för kristen värdekonservatism i svensk politik".

Är det någon mer än jag som tycker att "värdekonservatism" känns lite... ja, ofräscht helt enkelt. Utvecklingen går ju framåt, varför behålla gamla unkna värderingar? Det är som att behålla det smutsiga badvattnet för att man inte vill slänga ut barnet, eller nåt.

Enligt bloggen God katolik finns det två alternativ om man är abortmotståndare i Sverige: Ovanstående nätverk eller Sverigedemokraterna. Vilket kanske förklarar varför Sd:s ena representant i Orsas Kommunfullmäktige är gammal diakonissa (eller var, det ser ut som om någon hoppat av). Inte vet jag. Det är lite märkligt att någon som representerar en kärleksförespråkande religion samtidigt representerar ett rasistiskt parti.

Enligt en annan som bloggar i ämnet tappar Kd väljare till just Sd. Denna uppgift har han fått från det utmärkta programmet Existens, som för övrigt haft Kristdemokraten och Morabon Lennart Sacrédeus på besök för att återigen uttrycka sin befängda åsikt att homosexualitet inte är acceptabelt enligt bibeln. I Agenda häromsistens sa han att om staten införde en könsneutral äktenskapslag skulle man öppna för månggifte och sexuella relationer med djur. Han är en känd abortmotståndare som bl.a. tagit sig in i EU-parlamentet med hjälp av den åsikten (det är iofs ifrågasatt om han verkligen har den åsikten, eller om han bara spelar på den av taktiska skäl). Observera att det tagna efternamnet - Sacre deus - blir ungefär Helige gud på franska.

Carin Stenström som också är kristdemokrat och chefredaktör för Världen idag (lite märkligt namn på en värdekonservativ tidning), tycker att Göran Hägglunds mer nyanserade syn på problemet orsakar en kris i partiet. Samma kvinna har också skrivit en debattartikel om Pippi Långstrump i SvD 1995 där hon bl.a. menar att "Pippidyrkan har ställt allt på ända, skola, familjeliv, normalt beteende. Den har förlöjligat ordning och hänsyn, ärlighet och artighet." Artikeln går inte att hitta på SvD:s hemsida, men man kan läsa den i en kommentar till bloggen Antigayretorik.

Ja, herre min je. Nog för att det finns tokar i miljöpartiet också, men inte riktigt tokiga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sverigedemokraterna är inte emot fri abort utan vill begränsa abortgränsen från dagens arton veckor till tolv veckor, vilket ligger mest i nivå med övriga Europa.