23 oktober 2008

Ful elproduktion


Häromveckan var det en insändare i MT om att Dalarna skulle vara den sämsta platsen för vindkraftverk. Bildtexten löd: "Passar bättre i Skåne och Bohuslän och dessutom är de fula." Nu håller jag inte med. Alls. Jag tycker vindkraftverk är vackra. Men om man nu tycker att vindkraftverk är fula och passar bättre på andra ställen än där man själv bor, så kan man säga samma sak om:

Kraftvärmeverk

Bild från www.umeaenergi.se

Kärnkraftverk
Bild från www.greenpeace.org



Vattenkraft
Bild från http://www.vlc.kristianstad.se/

21 oktober 2008

Olika kön, olika värde



Miljöpartiets och reklambyrån Svenssons kampanjannons Olika kön, olika värde, tävlar på Resumés hemsida. Gå in och rösta!

Förutom att vår affisch är klokrent pedagogisk och självklart ska vinna, så är tävlingsbidraget Ge aldrig upp! också en höjdare. Loggan och underskriften är blurrad. Kan brevet som avbildas vara äkta?! Det skulle alltså innebära att det anonyma förlaget refuserade Mazettis Grabben i graven bredvid.
Läs intervju med Esabelle Dingizian om jämställda löner här.

Vad "Månadens print & utomhus" är har jag tyvärr ingen aning om.

20 oktober 2008

Se det som fungerar i äldreomsorgen

Partikollegan Lena Dahlström varnar för upplopp på ålderdomshemmen när 40-talisterna flyttar in i en debattartikel på Aftonbladet i dag. De kommer inte att svälja allt som försiggår idag, särskilt inte medicinerna.

40-talisterna är kanske äldreomsorgens hopp, ungefär på samma sätt som klimatkrisen är mänsklighetens hopp. I bemärkelsen ett gyllene tillfälle att göra om - göra rätt. För nog fattas det en del på sina håll. Inte minst skrivs det ut en herrans massa mediciner som varken gynnar patienten eller miljön.

Och det säger sig själv att det mänskliga inte får tillräckligt med plats när man ska spara på tid. Hur ska man hinna med samma omtanke på tio minuter som man förr hade en timme på sig? Dricka kaffe med patienterna är väl inte att tänka på. Vittnesmålen från de anställda är många. Jag har själv arbetat en period på ett servicehus i Umeå, och blev nedslagen av den attityd som den ordinarie personalen hade mot de boende. Så här i efterhand kan jag se att de inte hade något val. Man måste hitta ett förhållningssätt som passar det uppdrag man har. Har man tio minuter på sig att mata någon, måste man ha attityden att det är en lämplig tidsrymd. Annars kan man inte jobba vidare utan känslomässiga sår. Det är en slags försvarsmekanism.

Det är kanske inte så konstigt att de äldre får mindre tid med omsorg. Allt annat ska ju också gå fort fort. Inte har man tid att fika med grannen så ofta. Och allt är fokuserat på ungdom. Man ska se ung ut. Ha slät hy. Hänga med. Få tänker på hur mycket livserfarenhet och klokskap som rynkorna är ett symptom på.

Samtidigt finns det de som på något magiskt sätt klarar det. Som kan fixa det praktiska på noll komma noll tidsenheter, och samtidigt förmedla omtanke och kärlek. På avdelningen på Tomtebogården, där min svärmor bodde tills hon dog för två år sedan, verkade alla vara sådana sagoänglar. Alltid leende, alltid tid för kramar och en pratstund. Det nya demensboendet på Emmagården i Mora är ett under av teknik och pedagogik enligt den rundvandring jag fått.

Så i stället för att fokusera på problemen kan man undersöka hur de som klarar av det gör. Undersök det som fungerar i stället för det som inte fungerar. Bygg vidare på det. Brister kommer alltid att finnas.

18 oktober 2008

Det är fortfarande ett skämt att betrakta 200 vargar i Sverige som mycket

Jag älskar Kerstin Ekman. Inte allt hon skrivit, men sedan jag läste Rövarna i Skuleskogen och Händelser vid vatten så kan inget förändra att hon är drottningen av svensk litteratur. Vargskinnettriologin är bara helt underbar, och det beror nog inte enbart på att den känns så Jämtland. Hon skriver enkelt, men ändå vackert och tänkvärt.

Kungen av Sverige däremot har gjort en rejäl vurpa igen. Ekman undrar om kungen var full när han uttalde sig för vargjakt. Hon tycker att drevjakten borde avskaffas. Jag blev faktiskt förvånad när jag läste hur kungen jagar. När jag läste till Jägarexamen för en herrans massa år sedan, vill jag minnas att kursledaren menade att man inte använde den jaktformen längre. Undantaget är kanske adeln.

Inte för att jag har något emot kungahuset, men Viktoria framstår som typ en miljon gånger smartare än sin far, och borde snarast gifta sig med sin Daniel och ta över tronen. Då slipper vi sannolikt ogenomtänkta uttalanden av det här slaget i framtiden. Tills dess borde kungen fundera på att bli nykterist. Han såg onekligen lite slirig ut.

Läs en intervju med Kerstin Ekman från SvD om hennes syn på rovdjur här.

16 oktober 2008

Men precis!

Ohly vill satsa på vindkraft när fordonsindustrin går dåligt. Sounds like a plan. Ohly är något på spåret. Som jag skrev i ett tidigare inlägg, så skulle man med bilindustrins resurser kunna tillverka en otrolig massa vindkraft.

Jag vägrar att tycka synd om Volvo för att de missat att miljöfrågan är viktig och därför går dåligt. De lever under den dyrkade marknadens lagar, och en av de första reglerna i affärsutveckling är att hänga med. Gör man inte det så är man död. Det är helt enkelt inte så inne med stora bränsleslukande bilar. Surprise!

Att tycka synd om arbetarna på Volvo är däremot en helt annan sak. Lösningen är förstås att Volvo lägger ned sin biltillverkning och satsar på vindkraft i stället. En solklar framtidsbransch.

08 oktober 2008

Äntligen!

Mona, Peter och Maria har nu officiellt inlett ett fördjupat samarbete mellan s & mp fram till valet för att skapa ett starkt rödgrönt regeringsalternativ till valet 2010.

Idag klockan 15:40 sänder SVT2 och SVT24 en pressträff med trion.

Äntligen kan media börja studera oppositionens politik i stället för att spekulera i ett eventuellt samarbete.

Blå SvD beskriver idag oppositionens budgetmotioner, som presenterades igår, som en dissonant "alla kan sjunga kör", där Östros vill sjunga solo. Att 25 % av ledaren handlar om ett projekt med "gnällkörer" visar att det inte finns tillräckligt med kritik för att fylla ut hela ledaren. Om oppositionen befann sig långt från skönsång i går, så har ett stort steg tagits i riktning mot harmoni i dag.

06 oktober 2008

Skyll på mig - jag röstade nej!

Så är det då officiellt. Miljöpartiet slopar kravet på utträde i partiprogrammet. Själv röstade jag faktiskt "Nej", för andra gången i frågan. Första gången röstade jag nej till EG medlemsskap 1994. Det var också mitt första val någonsin. Jag gick på Nej till EG:s första möte i Östersund, men konstaterade snabbt att min insats inte behövdes. Alla var ju ändå emot. 75 % av Jämtlänningarna röstade nej. Resten av Sverige var inte lika kloka, och det resulterade i att vi blev medlemmar. Att sedan en stor andel av de som röstade ja ångrade sig är en annan femma. Jag bar en period en knapp med texten: "Skyll inte på mej, jag röstade nej".

Men sedan en tid tillbaka har jag faktiskt börjat känna att det är lite töntigt att kräva ett utträde. Hur mycket ljug det än var i Ja-sidans kampanj inför EG-omröstningen, så har vi ju nu faktiskt varit medlemmar i över femton år. Vi har genomfört alla anpassningar, ändrat en massa lagar o s v. Ett utträde är inte bara orealistiskt att få igenom i riksdagen, det skulle också orsaka en mängd omställningsproblem och kostnader.

Så fast jag satt uppe på valnatten 1994 och storgrinade för att vi svenska folket låtit sig luras av borgarnas taktik och lögner, röstade jag "Nej" till att behålla utträdeskravet i Miljöpartiets medlemsomröstning. Det känns skönt att det innebär en stor press - och möjlighet - för våra språkrör att gå ut hårt med vår omfattande EU-kritik.

05 oktober 2008

Problem + Problem = Lösning

Jag ligger lite efter med läsningen och läste inte Riksdag & Departement #22 förrän nu. Men där hittar jag en artikel med rubriken "Framtidens arbetskraft i väst föds i Afrika". Det är Charlotta Hedberg och Bo Malmberg som skrivit en rapport till Globaliseringsrådet som heter Den stora utmaningen: Internationell migration i en globaliserad värld.

De föreslår att Sverige via EU satsar på utbildning och folkhälsa i framtida utvandringsländer som, eftersom de stora barnkullarna kommer att bli en viktig arbetskraftsresurs i Europa när den arbetsföra befolkningen här minskar kraftigt i framtiden.

Det känns skönt att det inte bara är i min verklighet som det är svårt att få ihop hur de två problemen stor arbetslöshet hos invandrare och arbetskraftsbrist kan existera samtidigt. Slår man ihop dem är de snarare en stor möjlighet och en bra lösning på många problem.

Bravo Chalotte & Bo! Återstår att se hur regeringen kommer att hantera informationen.