26 november 2007

Mina barn & andras ungar?

Camilla Henemark (s) och Maria Wetterstrand (mp) är enligt Aftonbladet oense om huruvida man ska skaffa barn eller inte. Camilla menar att jorden redan är överbefolkad och att vi ska ta hand om de som redan finns innan vi producerar fler. Uttalandet är förvillande likt argumentet om flyktingar; att vi ska ta bättre hand om de vi redan har i landet i stället för att ta emot fler.

Maria menar att barnen är det som gär jorden värd att räddas. Det håller jag med om. Fast man har ju mer tid att rädda världen åt kommande generationer om man inte har egna...

10 kommentarer:

Unknown sa...

Jag tycker inte liknelsen med flyktingar stämmer alls.

Om du istället hade sagt att vi inte borde SKAPA fler flyktingar, tills vi kan ta hand om alla de som redan finns, hade det väl varit mer träffande.

Sen råkar jag vara en av de som tycker att det aldrig finns ursäkter för krig, och att flyktingar bör undvikas helt och hållet. Dock tror jag att ett resultat av fortsatt expanderande befolkning kommer vara just mer krig, då resurserna kommer räcka till färre och färre, i alla fall så länge vi på denna planet låter marknadskrafterna styra oss på global nivå.

Anonym sa...

Det är varje enskilt lands ansvar, att ta hand om "sina egna ungar". Det går ju inte att vältra över problemet på väst hela tiden. Många u-länder skulle behöva införa en enbarnspolitiken som Kina gjorde.

Om Camilla Henemark inte vill bli någons mor, så är det helt upp till henne. Hon kanske inte passar till det ?

Annelie sa...

Jag tror ingen vill skapa flyktingar. Tyvärr kan vi nog se fram emot en enorm våg av flyktingar, oavsett om det blir fler krig eller inte, p.g.a. klimatförändringarna.

Enbarnspolitik tror jag inte på, men inte heller att "export" av barnen är en hållbar lösning. Visst är det bra att ta hand om barn som har det svårt, men viktigare är att bekämpa fattigdomen och informera om preventivmedel. Dessutom vore det skönt om dte kunde betraktas som normalt även att avstå från att föda och/eller uppfostra barn.

Anonym sa...

Om jag säger att jag inte vill köra bil och att jag klarar mig bra utan bil tycker alla att det är ok.Om jag säger att jag inte vill ha barn och att jag klarar mig utmärkt utan barn,blir folk genast upprörda!Jag väljer bort barn helt frivilligt.Oavsett skäl därtill är det helt ok att inte vilja ha barn!Varför har folk så svårt att acceptera detta?

Kvinna 39

Anonym sa...

Camilla Henemark har helt klart en poäng. Något som jag funderat en del kring. Med instant growth taktiken vi kör med nu så kommer vi att överbefolka jorden. Varför måste en del skaffa 4 barn. Om alla kunde nöja sig med att skaffa två barn så vore problemet ur världen.

Men detta kommer aldrig att hända så vi fortsätter att se all expansion och skövling i naturen som en framgång.

Good Luck!

Anonym sa...

I Sverige har vi haft en riktigt modest befolkningsutveckling. Denna blogg är trams. Vi är fortfarande ca 8 miljoner Svenskar som under 70 talet. Då kom ett par flyktinglass så vi blev 8.5, under hela 90-talet 8.5 .. och därefter tog vi emot en ny kull flyktingar på 1 miljon under Göran Perssons styre, medans mortaliteten var > födelsetalet. Och idag är vi 9,X miljoner, ca 7.3 flergenerationssvenskar och ca 2 milj flyktingar. Vet inte om det där med barnafödanderestriktion är så aktuellt i dagsläget.

Anonym sa...

Att införa enbarnspolitik i länder där de flesta föder många barn och samtidigt konsumerar väldigt mycket energi skulle kunna vara en kortsiktig lösning på klimatproblem.

Men bara tills dess att vi hittat en annan lösning där vi använder förnyelsebara och ofarliga bränslen.

Jag tror att många inte inser konsekvenserna med hur vi lever, har levt och fortsätter att leva. Fortsätter vi att utnyttja jordens resurser på ett sådant sätt som vi gör nu kom vi till slut att dö, allihop.

Visst, det kommer självklart ta tid, men inte så lång tid som folk tror. Men att tänka på framtiden och framtida generationer verkar de flesta heller inte tycka vara intressant. Och Maria som tycker barnen är så fantastiska, lite dumt att dödsdömma dem då.

Maria framstår i artikeln som en politiker som försöker vara en snäll och trevlig förebild. Hon nämner varken konsekvenser, fakta eller några åtgärder.

Anonym sa...

att vi i vast skulle radda jorden genom att skaffa farre barn ar lika bakvant som att de i tredje varlden skulle radda jorden genom att forbruka mindre energi.

res mindre och bo mindre - det ar det basta ni svenskar kan gora for miljon. lamna familjeplaneringen till ostasien dar den verkligen behovs.

Annelie sa...

Maria är förvisso barnledig så man kankse inte kan förvänta sig att hon ska göra någon längre analys.

Jag tycker man kan nöja sig med ett barn av den enkla anledningen att det måste vara svårt att ha fler och samtidigt ge dem all den uppmärksamhet som de behöver. Särskilt när vi ska jobba för brödfödan samtidigt.

Anonym sa...

Här är en bra sida, med tankeväckande material och kul bilder om detta:

http://www.vhemt.org/

Även om det inte finns just människobarn så kommer det ändå finnas en massa ungar som är värda att räddas. Människan är ju bara en art i mängden. Jag tycker att Henemark för en gång skull kommer med ett vettigt uttalande. Jag tycker att det är märkligt av Wetterstrand att inte ens inse att folk som inte skaffar barn gör jorden en tjänst.