04 juli 2007

Jordgubbar


Ah, inget går upp emot gratis godis direkt från trädgården. Billigare, mysigare, godare och nyttigare än att köpa.

Plockade ca 1/2 liter smultron i trädgården och åt som efterrätt i eftermiddags tillsammans med en skvätt grädde som var helt ätbar fast bäst före var för en vecka sedan.

Nu har jag just plockat in ca 2 liter jordgubbar från landet som vi ska mumsa på i kväll. Jag önskar att man kunde ha det så varje dag. Man skulle aldrig behöva vara sjuk med så mycket C-vitamin intag! Tyvärr är det en kort period som trädgården dignar av de underbara bären, och måste konsumeras innan de blir övermogna eller tjuvade av fåglar. Men ännu några dagar kan vi frossa.

Ska man köpa rekommenderar jag en lokal odlare, helst Krav-märkt. Om ni inte smakat Kravmärkta jordgubbar ska ni veta att det är underbart gott. Andra kan variera väldigt i kvalitet. Jag klarar inte av jordgubbar med tydlig kemikaliesmak som vi tyvärr fick tag i på midsommarafton. De gick inte att äta och de var svenska, så man kan inte skylla på något annat land heller. Bor man i Mora är så klart Sollerögubbarna bästa alternativet. Goda och lokala. Inte Krav-märkta, men de använder enligt egen utsago så lite kemikalier som möjligt.

Inga kommentarer: