05 januari 2007

Förkylningstips 3

Min man är förkyld och jag har tråkigt. Han blir förkyld väldigt ofta eftersom han sitter i drag på jobbet, inte bra. Det är ett antitips; sitt inte i drag. Immunförsvaret försämras om man blir kall, och då kan någon av alla bakterier som finns i omgivningen ta chansen. Musklerna spänner sig och blodcirkulationen försämras.

Om man är förkyld eller kall är det både skönt och välgörande att ta ett varmt bad. Förutom att det är skönt rensar svetten ut föroreningar ur kroppen. Värmen gör att bakterierna inte trivs så bra, de vill ha normal kroppstemperatur. Badet ska vara så varmt som möjligt. Om man ökar värmen stegvis går det lättare.

Jag brukar bada med någon badolja och pepparmyntsdroppar, och massera mig själv. Jag har hittat massagetips vid förkylning från antigymnastik, akupressur och zonterapi. Jag brukar börja med att massera hela fötterna. Sedan tar jag tag i tå efter tå och vrider dem lite, liksom försöker snurra dem fram och tillbaka. Efter det drar jag i tårna från varandra, stretchar dem så att mellanrummet mellan tårna blir större. Det låter kanske konstigt, men det hjälper. Antagligen masserar man muskler inuti foten på något sätt.

Om jag orkar masserar jag mig själv på resten av kroppen där jag kommer åt också. Det ökar blodcirkulationen och immunförsvaret. Sedan ligger jag bara och njuter. Eventuellt har jag med mig en kopp te i badet.

Jag fick flera olika sorters badolja från Kneipp i julklapp, så jag ser fram emot många sköna bad under vintern.

Inga kommentarer: