23 januari 2007

Islam tillåter inte adoption


Min vän Johan är från Irak, och är inte särskilt förtjust i Islam. Häromsistone när vi diskuterade berättade han för mig att det inte är tillåtet med adoption enligt Islam. Som muslim får man inte ta till sig en annans barn och kalla det för sitt.

När jag tänker efter inser jag att jag aldrig sett arabiska adoptivbarn i Sverige, något som jag aldrig reflekterat över tidigare. Jag undrar om detta kan ha något att göra med den Islamofobi och intolerans mot araber som man ser i västvärlden.

Vi är vana vid att se söta barn från världens alla hörn; Indien, Afrika, Sydamerika, Korea, Kina o.s.v., tillsammans med sina svenska föräldrar. Vi är också vana vid att människor med ett utseende som härstammar från dessa länder mycket väl kan vara 100 % svenskar.

Kanske är vi helt enkelt ovana med arabiska utseenden. Undermedvetet tror vi att araber har svårare att lära sig svenska och ta till sig den svenska kulturen eftersom vi inte ser så många exempel på människor med arabiskt utseende som är helt svenska. Vi drar slutsatsen att de inte är som vi.

Jag hoppas att det är en förklaring. I så fall kommer vi att bli mer förstående ju fler araber som kommer in i landet. Då kanske fler också inser att alla araber inte är muslimer.

Läste även Jan Guillous kolumn om muslimskräcken, som jag tycker är bra. Jag gillar Jan.

Inga kommentarer: