03 november 2006

Varför avskaffa monarkin?


Återigen har flera riksdagsledamöter motionerat om att avskaffa monarkin. Återigen frågar jag mig - varför?

Inte för att jag är royalist, men den svenska kungahuset tillför mycket till Sverige. De är trevliga, snygga, smarta och engagarade, inte minst vår blivande drottning Viktoria. Någon har räknat ut vad den mediala uppmärksamheten som Sverige får gratis tack vare kungahuset skulle ha kostat om vi i stället skulle ha marknadsfört oss på marknadens villkor. Jag kommer inte ihåg summan, men den var större än de apanage som kungafamiljen får. Därmed anser jag att vårt kungahus är en lönsam affär som ger goodwill till Sverige.

Varför slösa värdefull motionstid till att motionera om att avskaffa kungahuset år efter år? Kom igen när vi har en lika skandalomsusat kungahus som England!