15 november 2006

Osäker el

En transformator har brunnit och Ringhals står still i två veckor, minst.

Problemet med kärnkraften, förutom att den drivs av radioaktivt uran, är att den är så driftskänslig. En så potentiellt farlig verksamhet måste förstås (!) hanteras med stor försiktighet. Det innebär, som vi märkt, att produktionen kan stoppas långa tider p.g.a. säkerhetsrisker. Under den tiden produceras ingen el, och vi riskerar elbrist. Knappast populärt vare sig i industrin eller bland vanligt folk. Särskilt inte med de elpriser vi har.

Det är en gåta för mig hur opinionen kan ha svängt till kärnkraftens fördel. Är det klimathotet som överskuggar hotet om radioaktiva utsläpp? eller litar folk på våra politiker och kärnkraftsingenjörer? De som tror att våra svenska kärnkraftsingenjörer är superhjältar kan få sig en tankeställare via SVTs Faktums satirserie Kärnkraftverket. Natanael intervjuar också kärnkraftskritikern och f.d. kärnkraftskonstruktören Lars-Olov Höglund.



Fördelarna med små elproducerande enheter är uppenbara; om de stannar, stannar inte Sverige. De kan också anpassas till att unnyttja lokala förutsättningar, och är bara därigenom mer hållbara.

För övrigt anser jag att Norrlänningarna bör få del av vinsterna från vattenkraften!

Inga kommentarer: