06 juni 2010

Nationaldagstankar

Luleå firar idag Sveriges Nationaldag, Svenska flaggans dag, Norrbottens 200-års jubileum och invigning av Storgatan. Självklart till marschmusik med Hemvärnets musikkår.



Jag älskar marschmusik, men fick associationer till filmen Du Levande och Roy Anderssons kommentar att marschmusik är den enda musikform där orkestern går i väg från publiken. De gör ju onekligen det. Att militärtemat förstärktes ytterligare med fyra jaktplan som flög över publiken, där det skulle delas ut flaggor till de som fått svenskt medborgarskap under året, kändes mindre genomtänkt. Många av de nya medborgarna har förmodligen upplevelser förknippade med det ljudet som vi svenskar inte har, vilket Du Levande också handlar om.





Fick också anledning att fundera över tokerierna med slöjförbud som diskuteras och har beslutats i vissa länder. Nationaldagen är en av de dagar då man kan se människor (företrädesvis kvinnor) i folkdräkt. Jag missttog en av de kvinnorna med huckle, för en muslimsk kvinna med slöja, och började undra vad egentligen skillnaden är. Tänk om vi skulle ha förbjudit huckle på 1800-talet. Inte skulle vi ha fått kvinnlig rösträtt snabbare för det.