19 juni 2010

Kronprinsessbröllop - What´s not to like?

Daniel som en sann toffelhjälte avvecklar sitt företag, avsäger sig sin rösträtt och dedikerar sig att på heltid stödja sin fru Kronprinsessan i hennes uppdrag. Victoria hade begärt att en av vigselförrättarna skulle vara kvinna, och det fanns gott om kvinnor även bland militärer och ryttare.

Paret har valt ett ha ett miljövänligt bröllop med miljöbussar och ekologiskt odlade blommor, och utan t.e.x fyrverkerier och gasballonger.

Jag håller inte med de som menar att monarki skulle vara ett problem i en demokrati. Snarare är det ett välbehövligt komplement. En stark politisk frizon. Något som står för det vackra, kloka och behagfulla i stomens öga av politisk polemik. Demokratin som statsskick är långt i från perfekt. Jag tycker det är rimligt att samhället lägger pengar på att upprätthålla en samling människor som har som sin enda uppgift att samla på sig klokskap och verka för Sveriges bästa utan politiska intressen. Som kan jobba för att utveckla Sverige utan att behöva ta hänsyn till mandatperioder och val. Som kan ägna sig åt att vara ambassadörer för olika välgörenhetsprojekt. Kungahuset med sina varma, empatiska och kunniga medlemmar kan mycket väl vara Sveriges epicentrum för för klokskap.


"överträffa varandra i ömsesidig aktning"

Jag tror att Daniel och Victoria har goda förutsättningar att göra som Anders Wejryd påbjöd i sitt tal till brudparet - överträffa varandra i ömsesidig aktning. Låt oss se om vi politiker och väljare kan göra det samma i valrörelsen.