03 december 2006

Lugna Juldikter

Upptäckte idag att Kristina Lugn läser dikter varje dag i december fram till julafton. Bra idé! Kristina är en av mina favoriter, hon är så skönt...lugn. Jag har tänkt på att "De ovanliga" som beskrivs i boken med samma namn, i stort sett är människor som inte är så lyckade med våra ordinära ögon sett, däremot är de ofta väldigt intelligenta och handlingskraftiga. Det finns troligtvis andra typer av "ovanliga" som använder sin autencitet på ett annat sätt. Jag tänker mig att Kristina Lugn är en sådan.


Första dikten är Livets konst av Strindberg. August och jag har i stort sett kommit bra överens. Jag tycker han är tjatig ibland, Hemsöborna är t.ex. inte min grej. Men jag gillar hans stil. Särskilt Giftas gillar jag, mest Giftas I, sen blir han lite väl bitter. Dikten beskriver i alla fall mycket väl hur jag ser på livet, och jag hade inte hört den innan.

Livets konst - August Strindberg
Tag allt vad du levat och lägg i hög,
och allt vad du lärt och lidit,
och varje blomma vars kalk du sög,
dom gyllne frukter vars saft du vridit,
och minnenas lövskrud med halm och hö.

Plantera dig sedan,
och sätt dina rötter
i allt det förgågnas fruktbara strö.
Då kan du växa och sätta frö
och vandra din väg på stadiga fötter.

Inga kommentarer: