01 april 2008

Grön ideologi är långt ifrån otydlig

Läser Robert Sundbergs ledare i gårdagens DD och efterföljande kommentarer. Jag har inget att tillföra till hans analys som i stort sett stämmer. Faktiskt känner jag mig som miljöpartist ganska smickrad av framförallt rubriken.

Däremot är den efterföljande diskussionen om ideologi intressant. De flesta som debatterar verkar inte så insatta i miljöpartiets politik och ideologi. Det är lätt att ha åsikter när man inte har insikter. Antagligen tror man att mp saknar ideologi eftersom man inte känner igen någon av de gamla ideologierna i vår politik.

Låt mig fastslå följande: Miljöpartiet kommer inte inom överskådlig framtid att samarbeta med moderaterna. Detta eftersom deras politik är motsatsen till vår.
Vårt mål som riksdagsparti är självklart att få genomföra så mycket av vår politik som möjligt. Det gör man lättast genom att sitta i en regering som låter en göra det. Inga konstigheter.

Mp vägrar att låta sig placeras i den ålderdomliga höger-vänsterskalan, vilket innebär att vi kan ta fram förslag med både höger- och vänstersidan. Det är inte samma sak som att sakna ideologi, tvärtom anser jag att den gröna ideologin, som vår politik vilar på och som är grunden i alla våra beslut, är den tydligaste och modernaste ideologin i riksdagen. Sossarnas ideologi grundas på ett problem som fanns för hundra år sedan, även om de försöker fräscha till den. Vänsterns politik är i grunden kommunism.

På högersidan är det framförallt kapitalism och liberalism uppblandat med socialism som gäller. Är det tydligt? Köp inte det där med nya arbetarpartiet. Det är avsaknaden av ett "e" i mitten som avgör. Det är skillnad att stå på arbetets sida och arbetarnas. De som står på arbetets sida är de som vill att vi ska jobba så mycket som möjligt, och som anser att vi är lata och odugliga om vi är sjuka, får barn eller vill ha lite fritid. Det är motsatsen till Grön ideologi, som utgår från att människor är skapande varelser som vill och kan ta ansvar.

Grön ideologi kan kortfattat sammanfattas i tre solidariteter:
- med djur, natur & det ekologiska systemet
- med kommande generationer
- med världens alla människor

Den som ska kritisera miljöpartiets ideologi bör först läsa partiprogrammet, eller åtminstone besöka vår hemsida.

Inga kommentarer: