30 december 2007

Snart alkohelg igen


I morgon är det dags för alkohelg igen. De som inte vill avstå alkoholen för sina barns skull kan begrunda följande argument:

Det positiva i att dricka alkohol består i att det fungerar som ett slags socialt smörjmedel. Som nykterist erkänner jag att det finns människor som blir trevligare efter lätt konsumtion. Säkert skulle även jag själv känna mig bekvämare i många sociala situationer om jag tillät mig att dricka alkohol.

Mot dessa positiva effekter står bl.a:

-Ekonomen Anders Johnson har räknat ut att den totala alkoholnotan landar på drygt 160 miljarder per år, och då har han ändå dragit av de intäkter som alkoholskatten ger. Enligt riksdagsledamoten Jan Lindholm är notan för alkoholskadorna i dag uppe på ca 29 356 000 000 kronor för 2007.

-Enligt IOGT är 80 % av alla våldsbrott alkoholrelaterade. Enligt mina egna erfarenheter som nämndeman är de allra flesta brott överhuvudtaget alkoholrelaterade.

-200 000 barn växer upp med en eller flera föräldrar som är alkoholister, och riskerar därför att antingen bli alltför högpresterande mönsterbarn eller själva fastna i drogberoende.

Det står bortom allt rimligt tvivel att det negativa väger oerhört mycket tyngre än det positiva och att valet att avstå från alkohol är lika lätt (?) som att välja tåget i stället för flyget för att rädda klimatet.

Så nästa gång du klagar på att dina barns skola riskerar att läggas ned: tänk på att pengarna som skulle behövas för att driva den, i stället går till att bekosta domstolsförhandlingar, reparationer efter skadegörelse, vård efter misshandel osv, orsakade av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige.

Inga kommentarer: