21 juli 2010

Ett indignerat inlägg om brott som inte beivras - vattenskotrar & nedskräpning

Det talas ju mycket om miljöfrågor nu. Och att miljöfrågan på nåt sätt är inne. Och det sägs vara ungdomar som är mest miljömedvetna.

Hm, jag tror att det som hänt är att klimatfrågan är väldigt inne och att ungdomar är väldigt insatta i vad det innebär. Klimatfrågan är dock bara en av alla miljöfrågor som finns. Möjligen den svåraste, men långt i från den enda. En miljöfråga som är väldigt konkret och synlig, till skillnad från klimatfrågan, är nedskräpning.

Om folk, och särskilt ungdomar, var så miljöintresserade och miljöupplysta som det sägs, så skulle väl inte ställen där ungdomar vistats se ut som soptippar?! Exemplet bortom all beskrivning är hur det ser ut på Peace and Love-campingen dagen efter alla åkt. Engångs får en helt annan innebörd när man förstår att ungdomarna använder engångstält, engångskylboxar, engångskärror, engångssovsäckar... Och då har ändå Peace and Love-festivalen en hög miljöprofil med goda möjligheter till källsortering.

Ett annat exempel är den undersköna sandstranden precis nedanför vår stuga i Kråkberg. Det är ingen officiell badplats, men där sitter det ofta ungdomar på kvällarna. Det vore inte alls något problem om det inte vore för att de lämnar efter sig skräp. Som om de trodde att det fanns en universell mamma som gick och plockade efter dem.

Nu vill jag inte alls påstå att detta är något som enbart gäller ungdomar. Det gäller lika mycket barnfamiljer och medelålders. Den grupp som sköter sig anmärkningsvärt bra i den här miljöfrågan är pensionärerna. Det är i alla fall vare sig ungdomar eller pensionärer som lämnar efter sig trasiga plastspadar och blöjor. Möjligen är det de som tycker det är okej att lämna strumpförpackningar från Dressman, tuggummipåsar, cigarettpaket, hundschampo-flaskor och hundbajs på stranden. Jag bifogar inga bilder, därtill är det alltför deprimerande.

Pensionärer åker inte heller vattenskoter i någon större utsträckning. Inte vad jag har märkt i alla fall. Och då är jag ändå lite mer uppmärksam än Peter Helander som jag brukar sympatisera med, men som måste vara både blind och döv när han påstår att han aldrig sett en vattenskoter i Mora. Trots att det är förbjudet enligt Naturvårdsverket, frekventerar de ofta vattnen i Mora. Polisen vill inte göra något, och skyller på en konflikt med EU-regler.

För ungefär en timme sedan la en vattenskoter till på stranden nedanför här i Kråkberg. Pojkarna som körde den gömde sig bakom en buske när jag kom emot den. Nog förstod de att de inte fick köra, men de gjorde det ändå, och försvann direkt när jag gick bort för att hämta kamera. Problemet är att det är väldigt svårt att bevisa vem som kör, och att polisen inte har resurser att prioritera frågan. Hade gärna polisanmält dem, men får nöja mig med att de blev lite oroliga i alla fall.Läs mer:
Facebook-gruppen Håll Runn fritt från vattenskotrar!