12 mars 2010

Alkoholfritt BYO

Nyss hemkommen från en bättre restaurang i kvarteret funderar jag på om det skulle vara möjligt att införa BYO i Sverige. I Australien har vissa restauranger det som kallas BYO -Bring Your Own - som betyder att man får ta med sig egen dryck.

Efter diskussion med maken framkom en viss tveksamhet beträffande det lämpliga i systemet kombinerat med svensk alkoholkultur. Kanske kan man införa systemet enbart för alkoholfria drycker. För det är där problemet finns.

Alkohol är det sällan brist på i svenska restauranger. På en bättre restaurang finns det ofta en uppsjö av viner, drinkar och annat alkoholhaltigt att välja på. Man kan t.o.m. få hjälp att välja lämplig dryck till den mat man ska äta. Vill man inte dricka alkohol blir det genast svårare. Oftast brukar de åtminstone ha Indian Tonic eller något liknande att välja på. Inte i kväll. I valet mellan sötslibbig läsk eller sötsliskigt alkoholfritt vin (modell "druvjuice" enligt servitrisen) valde jag isvatten - efter att först ha hört mig för om de verkligen inte hade vare sig Amé eller lättcider.

Nästa gång tänker jag ta med mig en flaska Amé och se vad de säger. De kanske kan köpa den av mig så får jag köpa tillbaka den...