05 juli 2009

Jackson på Digilistan - Leve fildelningen!

Michael Jackson har nio låtar med på dagens Digilista. Alltså listan över de mest lagligt nedladdade låtarna under veckan.

Allt som oftast dyker det upp andra gamla godingar på listan också. T.ex. gamla sommarplågor som blir pånyttfödda när nya generationer upptäcker dem.

Det är härligt att vi konsumenter får bestämma vad vi vill lyssna på och köpa för musik. När musik endast kunde köpas på vinyl eller CD var det skivindustrin som bestämde utbudet. Och inte hann de med att möta den efterfrågan som uppstår precis efter en stor stjärna dött, eller när en gammal hit plötligt får ett andra liv under några varma sommarveckor.

När musiken är digital och filerna kan delas blir utbudet större och tillgången oändlig. Ingen skivindustri behöver sitta och försöka sia om hur många singlar som ska pressas. Det säljs precis som många låtar som det finns efterfrågan på.

Det måste innebära att det säljs mer musik. Det måste artisterna tjäna på. Kanske tjänar inte skivindustrin på det, och i så fall beror det på att de har en affärsidé som inte är up to date.

Leve fildelningen!